stamp

Een koeienhuid of schapenvel gebruik je best binnenshuis. Om het even waar. Ook in de zon. Ambachtelijke huiden zoals van SKIN.LAND zijn van nature bestand tegen zonlicht en verliezen nooit hun kleur. Met deze tips geniet je maximaal van een dierenhuid in optimale conditie.

ALGEMEEN

Een dierenhuid kan zowel op een houten vloer, tegelvloer als tapis plein. Door de fijne afwerking en de biologische eigenschappen vormt de onderkant van de huid een natuurlijke antislip. Indien gewenst maak je de hoeken van de huid vast aan de grond met dubbelzijdige tape – of velcro in het geval van tapis plein – om te vermijden dat de hoeken krullen.

UITDROGING VOORKOMEN

Een koeienhuid is een 100% natuurlijk product. Om de huid in optimale conditie te houden is het aangeraden om die af en toe te bevochtigen met water. Zeker als de huid op een grond met vloerverwarming ligt. Zo voorkom je ook dat de hoeken gaan krullen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bevochtig de huid met een kleine sproeier of vernevelaar.
  • Hang de huid even in een vochtige badkamer.
  • Strijk de huid langs beide zijden met een stoomstrijkijzer. Leg altijd een vochtige doek tussen de huid en het strijkijzer.

SCHOONMAKEN

Een koeienhuid is erg eenvoudig in onderhoud. Het volstaat om de huid te stofzuigen – in de richting van de haren –, of om buiten uit te kloppen om stof of ander vuil te verwijderen. Opgedroogd vuil verwijder je makkelijk met een licht vochtig doekje.

VLEKKEN VERWIJDEREN

Een ongelukje? Dat kan gebeuren. Er zijn twee manieren om vlekken van een natuurlijke dierenhuid te verwijderen, afhankelijk van de soort vlek.

  • Vochtvlekken van wijn, voedsel, etc. Dep eerst met een handdoek of spons. Schraap in de haarrichting eventuele harde substanties zachtjes af met een mes en gebruik daarna een vochtige doek met wat natuurlijke zeep. Om onaangename geuren te verwijderen, eindig je met een vochtige doek in een water-azijn-oplossing (verhouding 95/5).
  • Olievlekken door vet, kauwgom, lippenstift, etc. Schraap de restanten van de materie af met een mes in de richting van de haren. Gebruik eerst een zachte doek met eucalyptusolie en wrijf daarna in alle richtingen met een vochtige doek met natuurlijke zeep.

AFDRUKKEN VERWIJDEREN

Meubelstukken of andere zware objecten laten na verloop van tijd een zichtbare afdruk in koeienhuiden. De afdrukken verwijderen kan op twee manieren:

  • Leg een vochtige doek op de afdruk en strijk die voorzichtig met een stoomstrijkijzer.
  • Doe ijsblokjes in een zakje en leg ze op de afdruk. Laat even liggen en gebruik daarna een zachte borstel om de afdruk te verwijderen.

BEWAREN

Natuurlijke dierenhuiden zijn erg duurzaam. Ze gaan jarenlang mee en zijn decennialang te bewaren. De beste manier om een dierenhuid op te bergen is oprollen op een buis en stallen in een droge, goed geventileerde ruimte. Bescherm bij voorkeur de opgerolde huid tegen stof met een katoenen doek. Bij hergebruik neemt de huid opnieuw zijn oorspronkelijke platte vorm aan.